Vefatının 88. Yılında Mehmed Akif Ersoy’a Saygı Programı

Millî Şair Mehmed Akif Ersoy, vefatının 88. yılında Eyüpsultan’da düzenlenen özel bir programla anıldı.

Vefatının 88. Yılında Mehmed Akif Ersoy’a Saygı Programı
KÜLTÜR - SANAT 1.01.2025 17:14:00 157 0

İSTANBUL (UHA) -

Millî Şair Mehmed Akif Ersoy, vefatının 88. yılında Eyüpsultan’da düzenlenen anlamlı bir programla anıldı. Yeni Dünya Vakfı’nda her hafta düzenlenen "Eyüpsultan Edebi Sakinleri" etkinliği çerçevesinde bu kez Mehmed Akif’in destansı hayatı, İstiklal Marşı’nın yazılışı, şiirlerindeki derinlik ve fikir dünyası ele alındı.

Program, gazeteci Mustafa Aydın’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Etkinlikte yazar Abdurrahman Şen konuşmacı olarak yer aldı. Şen, Mehmed Akif’in ideallerinden, onun hayatına dair hazırladığı kitabından ve senaryosunu yazdığı film projesinin hikâyesinden bahsetti. Şen, “Akif gibi bir şahsiyetin neden hâlâ bir filmi yok?” diyerek sinema dünyasına sitemde bulundu ve popüler kültür etkisinin sanat dünyasında derin izler bıraktığını ifade etti.

Manevi Bir Lider ve Şair Olarak Mehmed Akif
Abdurrahman Şen konuşmasında, Mehmed Akif’in hayatının ve eserlerinin sadece bir şairin değil, aynı zamanda bir dava adamının ve yol göstericinin izlerini taşıdığını belirtti. Şen, “Onun şiirleri, yalnızca edebî eserler değil, tarihî ve sosyal birer belge niteliğindedir. Mehmet Kaplan’ın dediği gibi, ‘Balkan Harbi şiiri, tarihi bir metin gibi değerlidir.’ Akif, toplumun sancılarını tespit etmekle kalmamış, çözüm önerileri de sunmuştur. Safahat’ta, dinin özüne dönülmesi gerektiğini ve tarihe bakarak kurtuluşun mümkün olacağını dile getirir" dedi.

Şen ayrıca, “Millî Mücadele’nin askerî komutanı Mustafa Kemal Atatürk ise ruhani komutanı Mehmed Akif’tir. Âkif, Şeyhülislam’ın fetvasına karşı çıkarak, ‘Vatan işgal altındaysa savaşmak cihat farzdır.’ diyerek Anadolu’nun moralini yükseltmiştir. Şiirleri askerlere moral kaynağı olmuş, camilerde verdiği vaazlarla halkı bilinçlendirmiştir” ifadelerini kullandı.

İstiklal Marşı için açılan yarışmaya neden katılmadığını da anlatan Şen, “Mehmet Akif, ‘Ben para için millî marş yazmam.’ diyerek bu duruşunu göstermiştir. Kazandığı ödülü kabul etmeyip ihtiyaç sahiplerine bağışlaması, maddi zorluklar içinde dahi ahlaki değerlerinden ödün vermediğini gösterir. Borç parayla seyahat eden, üzerinde paltosu dahi olmayan Akif, bir dava insanı olarak milletine örnek olmuştur. Bugünün Müslümanlarına da mesajı nettir: ‘Dininizi doğru öğrenin, Kur’an’a kulak verin ve Asr-ı Saadet yaşantısını anlayın.’ Akif, kız çocuklarının eğitimi konusundaki duruşuyla da bu mesajı pekiştirmiştir” dedi.

Program, Mehmed Akif Ersoy’un Edirnekapı Şehitliği’ndeki kabri başındaki anma ile sona erdi. Katılımcılar, etkinlik sonrası toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirdi.

27 Aralık 1936 tarihinde vefat eden İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmed Akif Ersoy, insanlara karşı merhametli bir mizaca sahip, edebiyat ve düşünce dünyasında zamana meydan okuyan bir şahsiyet olarak anılmaya devam ediyor.

Haber: ÖZKAN KARACA


İlginizi Çekebilir

İstanbul Beylikdüzü’nde aile içi mutluluğun şifreleri konuşuldu

'Holden’in Külkedileri' Bursa'da

Sakarya'da Kültür ve Sanat etkinlikleri başlıyor

Alanya Belediye Tiyatrosu 2024’te 10 bin sanatseveri buluşturdu

Arif Nihat Asya'nın vefatının 50. yılı: Bayrak Şiiri'nin şairi Arif Nihat Asya kimdir?

Kocaeli 2024'ü kültür ve sanatla geçirdi

Gaziantep'te sanatın kalbi Kahraman Emmioğlu'nda atıyor

DBB ücretsiz kültür sanat kursları düzenliyor

TMMOB Mimarlar Odası 2025 Ajanda Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu!

Türkiye’de Balon Turizminde Rekor: 933 Bin Yolcu ile Zirveye Ulaşıldı

Yeni yılın ilk haftası vizyona girecek filmler belli oldu

İstanbul Beylikdüzü’nde kültür sanat etkinlikleri 2025’e iddialı başlıyor

İstanbul Bakırköy'den tiyatroseverlere müjde!

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan üç aylar mesajı

Vefatının 88. Yılında Mehmed Akif Ersoy’a Saygı Programı