Veteriner Yıldız uyardı: 'Aşırı sıcaklar böcek çoğalmasına neden oluyor'

SAKARYA (PHA) - Hasan GÜLER – Uzmanlar, aşırı sıcaklar nedeniyle artış gösteren böcek popülasyonunun, önümüzdeki yıllarda görülebilecek hastalıkların sayısında artışa yol açacağını öngörüyor.

Veteriner Yıldız uyardı:
SAĞLIK 22.07.2024 17:48:36 111 0

Artan yüksek sıcaklıklar hem insan hem de hayvan sağlığını tehdit ediyor. Son yıllarda sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, uçan ve yürüyen böceklerin çoğalmasına neden oluyor. Uzmanlar, aşırı sıcaklar nedeniyle artış gösteren böcek popülasyonunun, önümüzdeki yıllarda görülebilecek hastalıkların sayısında artışa yol açacağını öngörüyor.

"Zoonoz Hastalıklar Artabilir"

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, aşırı sıcaklar nedeniyle görülebilecek hastalıklar ve bu hastalıklara karşı alınması gereken önlemler hakkında yaptığı açıklamada önemli noktaları vurguladı. Yıldız, "Sıcaklara bağlı olarak genel haşeratın çoğalması zoonoz hastalıklarda (hayvanlardan, haşeratlardan insanlara geçen hastalıklar) artış beklenmektedir. Sineklerden insanlara bulaşan hastalıklara örnek vermek gerekirse Zika, Sıtma ve Sarı Humma'dan başka; Nil Humması, Lenfatik Filaryazis de sivrisinek aracılığı ile yayılan hastalıklar arasında sayılır. Bu hastalıkların adları bizde çok bilinmese de dünya üzerinde önemli sağlık sorunlarına sebep olurlar" ifadelerini kullandı.

"Hayvan Sağlığı da Tehdit Altında"

Yıldız, hayvan sağlığını da tehdit eden hastalıklara dikkat çekti. "Sığırlara sineklerden bulaşan Nodüler Ekzantemi (Lumpy Skin Disease) gibi hastalıklar aynı zamanda zoonozdur ve ülkemizde de mevcuttur. Hayvanlardaki bu hastalıklar, halkımız ve ülkemiz için ciddi ekonomik kayıpları beraberinde getirecektir" dedi.

"İlaçlama ve Önlemler"

Belediyelerin her yıl yaptığı sinek mücadelesinin bu yıl daha etkin olması gerektiğini belirten Yıldız, halk sağlığı açısından ilaçlamanın büyük önem taşıdığını vurguladı. "Mücadelede özellikle durgun suların ve su birikintilerinin etkin bir şekilde deşarjı önem arz etmektedir. Çünkü sinekler üremeleri için su birikintilerine ihtiyaç duyarlar. Kimyasal ilaçlarla mücadele son çare olmalıdır. Hem insan hem de çevre sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

"Halkı Bilinçlendirme Çağrısı"

Yıldız, halkın çevre ilaçlaması ve kendi yaşam alanlarında sineklerle ve haşerelerle mücadele konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. "Öncelikle kapı ve camlarımızda sineklikler yoksa yaptırmalı, varsa arızalı olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Arızalı ise onarmalıyız. Mecbur kalmadıkça yaşam alanlarımıza kimyasal ilaçlardan uzak durmalıyız" ifadelerini kullandı.

"Önleyici Tedbirler ve Halk Sağlığı"

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız'ın açıklamaları, aşırı sıcaklıkların insan ve hayvan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Uzmanlar, aşırı sıcaklar nedeniyle artış gösteren böcek popülasyonunun, önümüzdeki yıllarda görülebilecek hastalıkların sayısında artışa yol açacağını öngörüyor.

Kaynak : PHA


İlginizi Çekebilir

Doğru spor omurga sağlığını destekliyor

Göz enfeksiyonundan korunmanın 6 yolu

Uzmanından kemoterapi tedavisi gören çocuklara hayati uyarılar

Sensörler diyabetli çocukların okul ve sosyal hayatını normalleştiriyor

Diziniz ağrıyorsa 'Nasıl olsa geçer' demeyin!

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÇANTASI HAZIRLIĞI

Sağlıkta fizyoterapistlere ihtiyaç artıyor

Çocuklarda kalp kontrolü ihmal edilmemeli!

Acil Servis yenileniyor

Maymun çiçeği virüsü havuzda yayılabilir mi?

Dünya Doktorları’ndan Gazze için kalıcı ateşkes çağrısı

Migren hastalığı en çok 50 yaş altında görülüyor

Çocuklarınızda omuz hizasına dikkat! Fark varsa...

Saç neden beyazlar? İşte 6 nedeni!

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ YORULMAZ, SAĞLIK YATIRIMLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ