Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir ”İsrail ile ihracat kısıtlandı ama ulaştırma, finans konularında düzenleme getirilmedi. Yani ticaret kısıtlanmadı.” ifadelerine yer verdi.
İZMİR (UHA) -
Volkan Demir: “Önce İsrail ile Ticaret Yok Dediler, Sonra Ticareti Yasakladılar”
Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, yaptığı yazılı açıklamada; Ticaret Bakanlığı’nın, 2 Mayıs 2024 tarihinde yayımladığı basın açıklaması ile İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu bildirdiğini hatırlatarak, ”İsrail ile ihracat kısıtlandı ama ulaştırma, finans konularında düzenleme getirilmedi. Yani ticaret kısıtlanmadı.” ifadelerine yer verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşmasının askıya alınmadığı ve kısıtlamada Türk menşeli ve İsrail menşeli ürün ifadesi kullanılmadığı bilgilerini paylaşarak, İsrail ile Ticaret konusunda oluşan boşluklarla ilgili kamuoyunun cevap beklediği sorular sordu.
CHP Ticaret Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir’in İsrail ile Ticaret konusundaki açıklamaları şöyle:
-İSRAİL İLE İHRACAT KISITLANDI AMA ULAŞTIRMA, FİNANS KONULARINDA DÜZENLEME GETİRİLMEDİ. YANİ TİCARET KISITLANMADI-
Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs 2024 tarihinde yayımladığı basın açıklaması ile İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu bildirmiştir.
Ancak; İsrail ile ihracat kısıtlandı ama ulaştırma, finans konularında düzenleme getirilmedi. Yani ticaret kısıtlanmadı.
- İSRAİL İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI ASKIYA ALINMAMIŞTIR-
Söz konusu ticaret kısıtlaması kararına ilişkin şu hususlar dikkate alınmalıdır.
1-) İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşması askıya alınmamıştır
2-) Kısıtlamada Türk menşeli ve İsrail menşeli ürün ifadesi kullanılmamıştır.
Bu kapsamda;
- İthalatta İsrail menşeli ürünlerin 3. Ülkeler üzerinden ithalatına veya Türk menşeli ürünlerin 3. Ülkeler üzerinden İsrail’e transferini engelleyici bir hüküm/önlem/yaptırım bulunmakta mıdır?
-Türkiye menşeli hassas veya çift kullanımlı ürünlerin nihai kullanıcısının İsrail olmamasına yönelik bir düzenleme (Örneğin Son Kullanıcı Sertifikası) bulunmakta mıdır?
- BANKACILIK DÜZENLEMESİ YAPILMIŞ MIDIR?-
-Ticaretin başka kanallardan yapılmasını kontrol etmek üzere İsrail ile ticari bankacılık işlemlerinin kontrol altına alınmasına yönelik bir Bankacılık düzenlemesi yapılmış mıdır?
-Menşe belgelerine ilişkin bir düzenlemeye de gidilmiş midir?
- İSRAİL GEMİLERİNİN TÜRKİYE’YE GELİŞİ İLE İLGİLİ BİR DÜZENLEMEYE GİDİLMİŞ MİDİR?-
-Türk gemilerinin (ve TIR larının) İsrail limanlarına gidişi veya İsrail gemilerinin Türkiye’ye gelişi ile ilgili bir düzenlemeye de gidilmiş midir?
-Malların Serbest Bölgelerden, antrepolardan, geçici depolama merkezlerinden transferi hususunda bir düzenleme de yapılmış mıdır?
-Nihai hedefi İsrail olan malların limanlardan aktarım ve her türlü transit geçişinin yasaklanmasına ilişkin bir düzenleme de yapılmış mıdır?
-TÜRK MÜTEAHHİTLERİNİN İSRAİL’DEKİ FAALİYETLERİNİN DURDURULMASI DA KARARLAŞTIRILMIŞ MIDIR?-
-Diğer hizmet alımları, teknoloji transferleri, Türk müteahhitlerinin İsrail’deki faaliyetlerinin durdurulması da kararlaştırılmış mıdır?
- İSRAİL İLE TİCARET KONUSUNDAKİ KARARLAR BİR AÇIK KAPI BIRAKILARAK ALINMIŞTIR-
Sonuç olarak İsrail ile Ticaret konusundaki bu kararlar bir açık kapı bırakılarak alınmış, bazı firmaların ticarete devam etmesinin yolu açık bırakılmıştır.”
Haber: HÜSEYİN ERGÜN