Yamaner: "Turşu suyu, adeta sağlık iksiri"

Spordan sonra içilecek turşu suyunun kaslardaki krampları engellemesi nedeniyle adeta bir sağlık iksiri olduğunu söyledi.

Yamaner:
SAĞLIK 20.04.2022 18:29:00 129 0

İzmir / UHA -  Çeşme Turşu Evi işletmecisi Tülay Yamaner, turşu suyunun etkili bir bakteri düşmanı olduğunu belirterek, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirim sistemini ve kan şekerini düzenlemesi, bağırsaklardaki zararlı bakterileri yok etmesi, ayrıca spordan sonra içilecek turşu suyunun kaslardaki krampları engellemesi nedeniyle adeta bir sağlık iksiri olduğunu söyledi.

Ocak ayı sonunda açtığı mekanıyla Çeşme'de bir eksikliği gidermeye çalıştığını belirten işletme sahibi Tülay Yamaner, turşu suyunun harareti kestiğini de ifade ederek, "Çok susatır derler ya, hayır, harareti keser. Özellikle hazmı kolaylaştırdığı için akşamları yemekten sonra bir bardak turşu suyu içilmeli. Hatta Ramazan ayında turşu suyu çok faydalı. Ramazan ayında bağırsaklara çok gıda girmediği için turşu suyu bağırsaklardaki parazitleri temizliyor. Ramazan'da turşu suyunun faydası var, zararı yok. Tabi susatma açısından az tüketilmesi gerekir" diye konuştu.

"Turşu suyu kaslardaki krampı engelliyor"

Uzmanların spordan sonra içilecek bir bardak turşu suyunun faydalarına dikkat çektiğini de belirten Yamaner, "Uzmanlar, spordan sonra turşu suyunun kaslardaki krampları ciddi oranda azalttığını belirtiyorlar. Turşu suyu içindeki bileşenler, sirkedeki asetik asitin mideye indikten sonra sinyal gönderdiğini ve bu sayede beynin kasları rahatlattığını ve krampları engellediğini söylüyorlar. Turşu suyunun bir diğer yararı, egzersiz sırasında güçlü kalmanıza yardımcı olmasıdır. Terleme sırasında kaybettiğiniz elektrolitlerdir, Turşu suyundaki sodyum ve potasyum egzersiz yaparken vücudunuzu en üst seviyede tutmaya yardımcı olduğunu da uzmanlar açıklıyorlar" diye anlattı.

"Az tuzlu salatalık turşumuz, Eylül ayında tezgahımızda"

30'a yakın turşu çeşidinin yanında güneşte kurutulmuş ev yapımı domates salçası ve biber salçasını da müşterilerine sunduklarını belirterek sağlık nedeniyle turşudaki tuzdan rahatsız olanlara da bir müjde vermek istediğini belirterek, "Çok sevdiği halde tuzlu olduğu için salatalık turşusu yiyemeyenlerin yakınmaları üzerine bir araştırma yaptım. Eylül, Ekim ayı gibi daha az tuzlu salatalık turşumuz olacak. Az tuzlu tercih edenlerin memnun kalacağını umuyoruz" diye kaydetti.

"Mardin acur turşumuz çok beğenildi"

Çeşme'de ilk kez müşterilerinin beğenisine sundukları Mardin acur turşusunun büyük ilgi gördüğünü söyleyen Yamaner, ""Çeşme'de hiç olmayan, hatta ilk kez bizde olan diyebilirim, Mardin Midyat acurundan yapılan turşumuz var. Ban aslen Mardinliyim. Bu mekanı açtığımda, Mardin acurundan bir miktar getirttim. Turşusunu yaparak tezgaha koydum. Önceleri çekinerek sadece tadımlık alanlar, şimdi kapıdan girince 'Mardin acurundan var mı?' diye soruyor. En sevilen turşumuz Mardin acur turşusu oldu. Aroması çok farklı. Sıradan bir turşu değil. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki; sıfır katkı maddesi olduğu için hamile bayanlar da bu turşumuzu rahatlıkla tüketebilirler" diye belirtti.

"Turşu limonla mı, sirkeyle mi?"

Türk Sineması'nın unutulmaz isimleri Münir Özkul ile Adile Naşit'in "turşu limonla mı, sirkeyle mi" kavgası yaptıkları "Neşeli Günler" filmindeki fotoğraflarını işletmesinin vitrinine koyan Yamaner, "Bütün sebzelerin ve meyvelerin hepsinin kimyası farklı. Her turşu sirkeyle olmaz. Her turşu limonla da olmaz. Örneğin sarımsak sirkede olmaz. Çünkü erir. Erik, çağla, bamya turşuları limonla yapılır. Ama patlıcan, salatalık turşuları sirkeyle yapılır. Acurda her ikisi de kullanıldı" diye anlattı.

İşletme sahibi Tülay Yamaner, Çeşme'deki bir eksikliği giderdiği için çok sayıda kişinin memnuniyetlerini kendisine ilettiğini belirterek, işyerindeki çeşitlerin dışında istenilen herhangi bir ürün olduğu takdirde temin edebileceklerini de sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: Yamaner: "Turşu adeta sağlık iksiri"

İlginizi Çekebilir

Diyabette beslenmenin payı büyük

Dr. Börta: Sıcak havalarda yaşlı bireyler ve çocuklar risk altındadır

Havuz ve deniz keyfine gölge düşmesin!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Karakuş, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde

Çocukların gözlerini güneşten koruyun

Çocukların gözlerini güneşten koruyun

Sıcak hava kalp krizi sebebi

Omuriliğine yerleştirilen pil sayesinde sağlığına kavuştu

Uzmanı öneriyor: Bu besinler vücudu serinletiyor

Astım ve KOAH hastaları klima kullanırken dikkat etmeli

Vali Varol, Başhekim Doç.Dr. Mehmet Şirik'i ziyaret etti

Vali Varol, yaralı askeri ziyaret etti

SANKO Üniversitesi Hastanesi diyetisyen kadrosunu genişletiyor

Dr. Ocakçı: Kan vermek can vermektir

Erkeklerde yeni moda gıdı estetği