YENİ ZELANDA HÜKÜMETİNDEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIM

Yeni Zelanda hükümeti Pazartesi günü ülkeyi karbondan arındırmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için ulaşım, tarım ve elektrik üretimi gibi çok çeşitli endüstrileri etkileyen paketlerle bir dizi önlem açıkladı.

YENİ ZELANDA HÜKÜMETİNDEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIM
ÇEVRE 16.05.2022 15:25:00 173 0

SEZGİN AKKOYUN

İSTANBUL UHA- Konuyla ilgili açıklama, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'den geldi. Ardern yaptığı açıklamada, "Bu, düşük emisyonlu bir geleceğe geçişimizde önemli bir gün" dedi.

Ardern açıklamasında, deniz seviyesinin yükselmesine ve bunun gerek ülkesine gerekse de dünyaya olan etkisine ilişkin bilimsel çalışmaların ve raporların ortada olduğunu, Yeni Zelanda'da da bunun etkilerini yaşadıklarını ifade ederek; " Karşı karşıya olduğumuz çevresel sorunları düzeltmek için, en son aşamaya kadar iklim değişikliği ile mücadeleyi bırakmamalıyız” diye konuştu.

Açıklamada; özellikle ulaşım sektöründe Yeni Zelanda'da emisyonları azaltacak politikaları uygulamaya yönelik son önlemlerin, önümüzdeki dört yıl içinde uygulanacak olan 1,82 milyar dolarlık planın bir parçası olduğu vurgulandı.

Sözkonusu plan kapsamında hükümet, toplu taşıma, yaya ve bisiklet yollarına erişimi iyileştirmenin yanı sıra, gelecek yıldan itibaren düşük gelirli aileler için, düşük emisyonlu araç kiralama sistemi başlatacak.

Ülkede 2050 yılına kadar karbon nötr olmasını hedefleyen hükümet, aynı zamanda hafif araçlarının yüzde 30'unun sıfır emisyonlu olmasını ve 2035 yılına kadar toplu taşıma filosunun tamamının karbondan arındırılmasını hedefliyor.

İklim Değişikliği Bakanı James Shaw da yaptığı açıklamada "Bu çalışmayla 2035 yılına kadar, 181 bin fosil yakıtlı aracın yol açtığı karbon emisyonuna eşdeğer miktarda bir azalma sağlanacak" ifadelerini kullandı.

TARIM VE ENERJİ SEKTÖRLERİNDE DE AZALMA OLACAK

Açıklanan plan dahilinde, tarım sektöründe hükümet, emisyonları azaltmak için teknolojik gelişmeyi teşvik edecek, ormancılık sektörüne karbon yakalama programlarında ve kömüre alternatif olarak odunsu biyokütle kullanımında yardımcı olacak.

Bu arada enerji sektöründe de elektrik üretiminde karbondan arındırma stratejileri geliştirecek.

Konuyla ilgili bir başka açıklama da Yeni Zelanda Enerji ve Kaynaklar Bakanı Megan Woods tarafından yapıldı. Woods, ülkede enerji ve sanayi sektörlerinden kaynaklanan emisyonların, toplam emisyonların yüzde 27'sini oluşturduğunu hatırlatarak, " Bu nedenle Karbonsuzlaştırma Sanayi Fonuna Devlet Yatırımını önemli ölçüde genişletmeyi taahhüt ediyoruz” dedi.

 


İlginizi Çekebilir

Yurtta bugün hava nasıl olacak? Öğleden sonraya dikkat!

Haftanın ilk günü hava nasıl olacak?

Hafta sonu nasıl bir hava olacak?

Yurtta hava bugün nasıl olacak?

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı

Meteoroloji'den iki 'kuvvetli' uyarı

Cennet Cehennem Vadisi Çöpten Temizlendi

Bugün hava nasıl olacak?

Sıcak ve lodosa dikkat! Yurtta bugün hava nasıl?

Yurtta bugün hava durumu nasıl olacak?

Bayramın son günü hava nasıl olacak?

Yurtta bugün hava nasıl olacak? Orta Karadeniz ve Akdeniz'in Toroslar kesimi sağanak yağışlı

Bayramın ikinci günü hava nasıl olacak?

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ UÇAK İÇİ MALZEMELER, ÇOCUKLARA ÇANTA OLACAK

TEMA VAKFI’NDAN TOPRAK İÇİN BİR OLMA ÇAĞRISI