Uzman Psikolojik danışman Abdülkerim Işık YKS’ye girecek olan adayar için şunları söyledi:
“Abdülkerim Işık, uzman psikolojik danışmanım. Bilindiği üzere önümüzdeki hafta içinde, 8 ve 9 Haziran tarihleri itibariyle Yüksek Üretim Kurumları sınavı yapılacak ve bu sınava ülkemizden yaklaşık 3 milyon 36 bin dolayında adayımız başvuracak, katılacak. Şimdi YKS sınavı deyince olayın önemine binaen ifade etmek gerekiyor. Türkiye'de bir meslek seçmek, hayatına devam etmek ve Türkiye'nin insanlarının ve toplumunun ihtiyaçlarını tekrar organize etmek için YKS sınavı hayati öneme sahip bir sınav ve tüm öğrencilerimiz gelecek hayatlarını bu sınavın üzerine kurgularlar. Bu yönüyle de toplumda da ciddi dönüşümler ve oluşumlar oluşturmuş bir sınav. Kendi sektörünü oluşturmuş, bütün hayat tarzı, hareketlilik, yatma kalkmalar, okul düzenleri buna göre ayarlanmış durumda. Şimdi bu kadar önemli bir sınavın şüphesiz çok uzun süreçli ve soluklu bir hazırlığı var. Öğrencilerimiz yaklaşık 12 yıllık bir eğitim hayatı boyunca nihayetinde lise son sınıf ki bazıları da lise son sınıfı da mezuna kalma dediğimiz bir süreçle 1-2 yıl daha uzatarak 13-14 yıllık bir hazırlıkla bu sınava giriyorlar ve bu sınavda bir üniversitenin istedikleri, belirledikleri ya da girmeye çalıştıkları bölümlerine yarış esaslı hazırlanıyorlar.”
“Bu sınavın bir sıralama ve yarış sınavı olduğunu unutmamak lazım.”
“3 milyon kişinin girdiği bir sınavda yaklaşık 900 bin dolayında kişi yerleşiyor. Yani bu da 2 milyon kişinin bu sınavdan bir şekilde elemine olması demektir. Neye göre elenecek? Sıralama işlemi yapılacak. Yani yukarıdan aşağıya orayı isteyen en iyiler içinden çekilecek ve alınacak. İşte bu sıralama sınavının gençlerde, dolayısıyla anne babalarda ve toplumda bir heyecan ve kaygı oluşturması muhtemeldir, doğaldır. Biz hayatımızın her aşamasında ulaşmak istediğimiz bir şeye yaklaştıkça, süreç hızlandıkça kaygımızın arttığını hepimiz yaşarız. Kaygı o amaca yürürken, koşarken, devam ederken karşılaştığımız içsel gerilim halidir. Bu gerilim halinin Orta düzeydeki yararlıdır bile çünkü bizi daha çok motive eder, oraya ulaşma azmimizi ve şevkimizi hızlandırır. Bu gerilim halinin orta düzeydeki yararlıdır bile çünkü bizi daha çok motive eder, oraya ulaşma azmimizi ve şevkimizi hızlandırır. Attığımız adımları sağlamlaştırır ve acelemizi arttırabilir. Ancak aşırı kaygı elimizin ayağımızın birbirine dolaşmasına, aklımızdakilerin uçuşmasına ve biz de ne yapacağımızı karıştırmaya başlayarak ortaya koyabiliriz ki tehlikeli olan budur. Yani aşırı kaygıyı oluşturmamak gerekir anlamında söylüyorum çünkü aşırı kaygılı çocuklar aniden unutmalara, çok hızlı bir şekilde yeniden geri dönüşlere başlarlar ve sanki hiçbir şey bilmiyormuş, o konuyu hiç görmemiş, o soruyla hiç karşılaşmamış gibi bir psikoloji ve iç duygulanım hareketine girerler. Buna karşı biraz daha dikkatli olmak lazım.
“Meseleyi ölüm kalım meselesine dönüştürmemek lazım.”
Uzman Işık YKS sınavının ölüm kalım meselesi olmadığını belirterek cümlelerine şöyle devam etti.
“Buradan sesleniyorum, bu sınavın tekrarı var, korkmayın. Hani hayatta bazı şeylerin tekrarı olmayabilir ama YKS sınavlarının AYT'nin de TYT'nin de tekrarı var. Bu sene olmadı seneye. Bu sene istediğini elde edemedin, her şeye mecbur değilsin, gitmek zorunda değilsin. Daha iyisini hedefliyorsun, seneye git. çünkü bir şey olmaz…”
Kaynak : PHA