Yüzyılın görmezden gelinen salgını: Dijital Demans

Yüzyılın görmezden gelinen salgını: Dijital Demans

Yüzyılın görmezden gelinen salgını: Dijital Demans
GÜNDEM 15.05.2023 17:12:09 84 0

2012 yılında Alman sinirbilimci Manfred Spitzer bilişsel yeteneklerin bozulmasına neden olan dijital teknolojinin aşırı kullanımını tanımlamak için ‘Dijital Demans’ terimini türetti. Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Dijital demans, bu yüzyılın görmezden gelinen bir salgınıdır ve bu da gelecek nesillerimizi etkilemektedir.” diyor.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, günümüz pandemisi olarak nitelendirdiği ‘Dijital Demans’ hakkında bilgi verdi.  

‘Dijital demans’ın 2012 yılında Alman sinirbilimci Manfred Spitzer tarafından bilişsel yeteneklerin bozulmasına neden olan dijital teknolojinin aşırı kullanımını tanımlamak için türettiği bir terim olduğunu belirterek sözlerine başlayan Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, dijital demansın bireylerin elektronik cihazlarda aşırı miktarda zaman geçirdiklerinde geliştiğini söyledi.

Spitzer'e göre insanların teknolojik cihazlar sayesinde, telefon numaraları, şifreler ve diğer bilgileri cihazlara depolayarak zihinsel aktivitelerini makinelerin yapmasına izin verdiklerini kaydeden Şalçini, “Bunun sonucunda gençler ve özellikle ergenlerin bilişsel yeteneklerinde bir düşüş görülmektedir. Dijital çağda büyüyen çocukların bilişsel sorunlar ve dikkat sorunları geliştirdiğini, ayrıca hafıza, organizasyon, muhakeme, problem çözme ve yüz yüze sosyal iletişimde sorunlar yaşadıklarını gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

Özellikle COVID-19 salgınının bizi eve hapsederek teknolojiye yönelik bağımızın artmasına neden olduğunu vurgulayan Şalçini, dijital demansın bu yüzyılın görmezden gelinen bir salgını olduğunu ve bunun da gelecek nesilleri etkilediğini söyledi. 

"HEPİMİZ DİJİTAL BUNAMA DURUMUNDAYIZ"

“Bugün hepimiz, temel günlük görevleri bile tamamlayamayacak kadar dikkatimizin dağıldığı dijital bunama durumundayız” diyen Şalçini, "Başta Alzheimer hastalığı olmak üzere bunama yelpazesindeki hastalıklar yaşla birlikte artarken, dijital demans gelişen beyinleri olan çocukları bile etkileyebiliyor. Elektronik cihazların genç yaşta aşırı kullanımı, doktorlar ve psikologlar için artan bir endişe kaynağıdır. Sosyal izolasyon, hareket eksikliği, öfke, kısa süreli hafıza kaybı, gelişimsel gecikmeler dijital demansın belirtilerinden bazılarıdır" diye konuştu. 

OKUMAK İÇİN BASILI MEDYAYA TEŞVİK EDİLMELİ

Günümüzde okullarda bile kaçınılmaz olarak teknoloji kullanımının giderek arttığını kaydeden Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Gelecek nesillere teknolojiyi akıllıca kullanmayı öğretmek gerekiyor. Çalışmalar basılı materyalleri okumanın, okuduğunu anlamayı artırdığını gösteriyor. Bu sebeple okumak için tablet ve akıllı telefon yerine dergi, çizgi roman, gazete gibi basılı medyanın daha fazla kullanılması teşvik edilmeli” önerisinde bulundu.


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103. Yılı etkinlikleri Ankara'da başladı

Zehir tacirlerine 'Narkoçelik' baskını: 100 tutuklu

Habur'da 1 terörist teslim oldu

Bakan Kurum: Ebrar Sitesi yıl sonuna kadar tamamlanacak

YİMER, 16 bin hayatın kurtarılmasını sağladı

GSB yurt başvurularında son gün 24 Ağustos

Gelir ve Kurumlar geçici beyanları uzatıldı

Kapıdan satışlara yeni düzenleme... Cayma hakkının kapsamı genişletildi

'Okulum Temiz' belgelendirmeleri sürüyor

Kahramanmaraş'ta 4,0 büyüklüğünde deprem

MEB'den özel okullara 'fahiş' inceleme!

Mekke ve Medine'deki Türk okulları yeniden açılıyor

Kayseri-İstanbul 5,5 saate düşüyor

Bursa Orhaneli'de 20 yıl önce alınan SİT kararı köyü harabeye çevirdi! Deliballılar'ı delirten SİT!

Ankara'da huzur operasyonu: Aranan 612 şahıs yakalandı