BEDİR YAMAN


2015 Yılında sözü verilen Hizmet İçi Eğitim Enstitümüz yapılsın

2015 Yılında sözü verilen Hizmet İçi Eğitim Enstitümüz yapılsın


Millî Eğitim Bakanlığımız özellikle son yıllarda biz eğitim çalışanlarına yönelik kaliteli ve anlamlı kurs, seminer, konferanslar düzenlemektedir. Eğitimlerin uzaktan ve online olanları kısmen, yüz yüze yapılan eğitimler ciddi kazanımlar sağlamaktadır. Tabiri caizse biz eğitimcilere can suyu olmaktadır. İlimizin geçen yıl Okul Temelli Mesleki Gelişim Uygulamalarında çok iyi sonuçlar elde ettiğini gördük. İlimizde görev yapan eğitimcilerin istek ve motivasyonlarının. Bu durum şu çıkarımda bulunmamızı mümkün kılmaktadır. Yüz yüze eğitimleri önemseyen ve katılım sağlayan eğitim camiasına sahibiz. Yüz yüze eğitimin en güzel şekilde organize edildiği ve sağlıklı ortam sağlandığı kurumlar ise Hizmet içi eğitim Enstitüleridir.

Ülkemizde Öğretmen yetiştirme Genel müdürlüğüne bağlı 9 adet enstitümüz bulunmaktadır. Bunlar;
Aksaray Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve ASO
Ankara Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve ASO
Erzurum Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve ASO
İstanbul Ataşehir Zübeyde Hanım Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü ve ASO
İzmir Yeni Foça Hizmet içi Eğitim Enstitüsü
Mersin Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve ASO
Rize Çayeli Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve ASO
Yalova Esenköy Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve ASO
Tokat Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve ASO

Her birimiz bir şekilde bunların bazılarında çeşitli eğitimler aldık. Eğitici eğitimleri alarak birçok konu ve projede il formatörlükleri aldık. Ancak çoğu zaman bu eğitimleri gerçekleştirecek salon ve mekân konusunda sorunlar yaşadık. Devlet hastanesi olmayan nadir illerden olduğumuz gibi, kültür merkezinin olmadığı bir ildik. Yıllardır ya miadını doldurmuş Halk Eğitim Merkezi salonunda ya da okul konferans salonlarında eğitimler almaya/vermeye çalıştık. Son süreçte, yeni Halk Eğitim Merkezi binasının yapılması, Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli binası olarak kullanılan kompleksin inşası ile umut verici yol alındı ise de deprem ile birlikte her şey gibi bu noktada gerisin geride kaldık.

Ancak ayağa kalkmalıyız, en kısa sürede ayağa kalkacaksınız diyerek defalarca söz verilenleriz.

Şunu çok iyi biliyoruz ki mevcut rutin uygulama ve yatırımlarla ayağa kalkmamız mümkün değildir. Ayağa kalkmış olmak tekrar yaşanabilir bir şehir olmakla mümkündür ve bunun için Adıyaman’a özel şu kurum, bu işletme, bu yatırım var cümlelerinin kurulabilmesi gerekmektedir. Sürekli il dışına hasta sevk eden, Uçak ile yolculuk yapabilmek için çevre illere gitmek zorunda kalan, eğitim almak için başka illerdeki kurslara başvurmak zorunda kalan ve saire… bir şehrin sağlık, ulaşım, eğitim, ekonomi ve sosyal alanlarda ayağa kalkması düşünülemez.

2014 yılında yapılışına Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü olarak başlanan ama sonrasında niçin ve nasıl olduğunu çok iyi bildiğimiz birçok tesisi de kırpıla kırpıla Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteline çevrilen ancak kapısına hizmet içi eğitim tabelasıda konulduğu halde enstitü olmayan 220 yataklı kompleks ile bir fırsatı kaçırdık. Her ne kadar Hizmet içi Eğitim Enstitüsü gibi kullanılacak denilmiş olsa da bunun pratikte mümkün olmadığını en iyi bilenlerdenim.  Ancak eğitime fersah fersah uzak olan hemşerilerimin de oluşturmuş olduğu yanlış algılar ile ilimiz bir bedel ödemiş oldu.

Deprem felaketinden sonra ilimizden tayin olan üç bine aşkın eğitimcinin yerine daha fazlası atandı. Ağırlıklı olarak ilk atama yoluyla genç eğitimcilerimiz atandı. Haliyle üniversiteden yeni mezun olmuş bu eğitimcilerimizin hızlı bir şekilde Millî Eğitim Bakanlığımızın eğitimlerini alması gerekmektedir. Ayrıca tüm eğitim çalışanlarımızın özellikle deprem sonrası oluşan yeni şart ve koşullara binaen güncel eğitimler alması elzemdir. Bu eğitimlerin birçoğu yukarıda saydığım enstitülerde verilmektedir. Ancak günümüz şartlarında Adıyaman’dan o illere gidip eğitim almak isteyecek bunun için ailesini konteynırda bırakabilecek ya da yeni taşındığı evde ailesini bırakıp birkaç günlüğüne de olsa eğitime gidecek arkadaşlarımızın sayısının yok denecek kadar az olduğunu biliyorum.

Hal böyle iken Adıyaman’ımıza mutlaka ama mutlaka Hizmet içi Eğitim Enstitüsü kurulmalıdır. Bu eğitim merkezi ile birlikte hem eğitim çalışanlarımız eğitimlerine katılabilecekler hem de Ülkemizin her tarafından Enstitü olmasının yaratacağı cazibesi ile eğitimciler katılım sağlayacaktır. Şehrimize ciddi girdiler sağlanmış olacaktır. İlimiz eğitim alanında yeni bir nefes alacaktır. Hizmet içi eğitim enstitüsü önümüzdeki bir iki yıl içinde Adıyaman eğitimimiz için hayati bir önem taşımaktadır. İstemez, talep etmezsek birkaç yıl sonra zaruriyetler görülüp çevre illerimizden birine yapılacaktır emin olun. Hatta biz fırsatı kaçırdıktan sonra Şanlıurfa’da 2020 yılında böyle bir çalışmanın başlamış olduğunu biliyorum 
Zaman geçirmeden eğitimde daha fazla kayıp yaşamadan bu şehre ve eğitimimize yapılacak en büyük yatırım Hizmet İçi Eğitim Enstitüsünün kurulmasıdır. İlla Perre Turizm ve Otelcilik Uygulama Oteli dönüştürülsün demiyorum, diyemiyorum böyle bir cümle kurmam halinde samimi düşüncelerimi farklı şekilde yorumlayanlar olacaktır.

Bakanlığımız ilimizin gelişimini ve şehirleşmesini de göz önüne bulundurarak yeni bir yerde yeni yapı ve kompleks inşa etmelidir. Tüm Adıyamanlı hemşerilerimizin ve özellikle eğitimcilerimizin bu haklı talebi gündem yapmalarını bekliyorum.
Görüşmek dileği ile…