BEDİR YAMAN


ADIYAMAN’DA AĞAÇ KALMADI

ADIYAMAN’DA AĞAÇ KALMADI


6 Şubat depremleriyle çok şey kaybettik. Sevdiklerimizi, evlerimizi, çevremizi kaybettik. Dağıldık. Rabbim toparlanmayı nasip etsin. Toparlama ve toparlanmak için çok emek lazım. Ancak dile getirmediğimiz bir şey daha var. Ciddi bir şekilde ağaç ve yeşil alanlarımızı kaybettik. Bir kısmının kesilmesi zaruriyetti ama çoğu ağaç keyfi olarak kesildi biliyorum. Kesilen ağaçlar ne oldu bilmiyorum, yerleri acilen doldurulmalı. Elli hatta yüzyıllık ağaçlar vardı şehri gezdim baktım yoklar. Yerleri enkaz.
Karadağ’da kesilen ağaçların sayısını bilmiyoruz bile. Şehir inşa edilirken bir taraftan da hızlı bir şekilde ağaç dikme seferberliği ilan edilmelidir. Hani 12 Eylül darbecilerini sevmeyiz ya, haksız da değiliz ancak Karadağdaki küçük orman onların döneminde dikilmeye başlanmıştı. Hatta yüzlerce kişi bundan dolayı emekli oldu. Eğer o durum devam etseydi Karadağ bugün bölgemizin en güzel ormanlarından biri olurdu. Lakin görmüşsünüzdür Karadağda ağaçlar kesilerek halı saha bile yapıldı. Sadece Karadağ değil elbette Şehir merkezi, baraj göleti kıyıları, refüjler hızlı bir şekilde ağaçlandırılmalı. Bunun için görevli ekiplerin oluşturulmasının yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarınında marifeti ile halk arasında kabul görecek projeler geliştirilmeli ve fidan desteği sağlanmalıdır. Adak adar gibi ağaç dikme adağı seferberlikleri yapılmalı, ağaç dikme alışkanlığı oluşturulmalıdır. 
Naçizane bazı önerilerimi sıralamak istiyorum. 
- Deprem Şehitleri ormanı kurulmalıdır. Depremde vefat eden her bir sevdiğimiz için bir fidan dikilmelidir.
- Partiler, Sivil Toplum kuruluşları ve sendikalar her üyesi adına en az bir ağaç dikim kampanyası yürütmelidir.
- Okula yeni başlayan her çocuğumuzla, örneğin; Okula başladım Ağacımı diktim sloganı ile ağaç dikimi yapılmalıdır.
- Evlenen her çift, gelin damat ağaçları dikmelidir.
- Her yeni doğan bebek adına en az bir ağaç dikilmelidir.
- Yeni yapılan evine geçen, her aile en az bir ağaç dikmelidir.
- İlimize atanan her kamu görevlisi en az bir ağaç dikmelidir.
- Üniversiteyi kazanan her bir öğrenci ağaç dikmelidir.
- Teskere alan her asker, şifa bulan her hasta, muradına eren her vatandaş ağaç dikmelidir.
- Dertlerinden kurtulmak isteyen, bippolar rahatsızlıklarla mücadele eden, aile içi huzursuzluk yaşayan herkes ağaç dikmelidir.
- Her gazeteci, her vekil, her esnaf, kısacası bu şehirde yaşayan herkes ağaç dikmek için seferber olmalıdır. Fidanlıklar kurulmalı, isteyen herkes belirlenen alanlara dikilmesi kaydıyla istediği kadar fidan temin edebilmelidir.
- Hatta fidan diken her işsiz vatandaşa fidan başı örneğin 50 TL harçlık verilmelidir. Ağaç dikim için zamanı ve fırsatı olmayanlar Yeşil Adıyaman Fonuna bağış yapabilmelidir. Cezaevinde işlediği suça göre her mahkumun diktiği ağaç karşılığında cezasından düşülmelidir.
- TYP kapsamında ciddi bir alım yapılarak alınan herkes ağaç dikim alanlarında çalışmalıdır.
- Ayrıca belediyenin dikilen ağaçların sulanması adına bir bütçe ayırması ve ekipler oluşturması gerekmektedir. 
Bu öneriler ilk kalemde aklıma gelenler eminim yazımı okuyan herkes daha iyi önerilerde bulunabilecektir

Yatma, uyuma, tembellik yapma zamanı değil. Ya bunu yaparız ya da iyice betonlaşan bu şehirde cehennem sıcakları ile boğuşuruz. Siyaseti düşünen her kim varsa verdiği ağaç sözü kadar onlara tabi olacağım. Rengi, dili, dini, mezhebi, partisi önemli değil artık benim için. Bundan sonra Yeşil Adıyaman Partisindenim. 
Bakın bir klima ücreti kadar masraf edilerek ağaç dikilsin, dikildiği alanın serinliğini on klima sağlayamaz.
Ağaç dikilmeden ve o ağaçlar yetiştirilmeden Adıyaman’da yaşamak imkânsız hale gelecektir. 
Selametle.