Diyabetle Yaşam Derneği’nden Baro Üyelerine Kan Şekeri Ölçümü!
Diyabetle Yaşam Derneği Hatay Şubesi Başkanı Süleyman Nayman öncülüğünde Hatay Barosu Başkanı Avukat Hüseyin Cihat Açıkalın ile yaptıkları işbirliğinde Avukatlara kan şekeri ölçümünde bulundular.
Hatay Barosu Toplantı Salonunda Baro üyelerine ve Adalet Sarayı görevlilerine Ücretsiz Kan Şekeri Ölçümü etkinliği gerçekleştirildikleri belirten Diyabetle Yaşam Derneği Hatay Şubesi Başkanı Süleyman Nayman yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“İnsülin hormonun yetersizliğine, etkisizliğine veya yokluğuna bağlı olarak kan şekerinin düşmesi veya yükselmesi dediğimiz kan şekerindeki dalgalanmalar ömür boyu süren diyabetin erken tanısına, diyabetin yapacağı zararlardan korunmak için erken müdahale ile Hiperglisemi ( Kan Şekerinin yükselmesi ) veya Hipoglisemi ( Kan şekeri düşmesi ) olup olmadığının erken farkına varılmasını sağlamakla alınacak tedbirler, diyabetin organlara vereceği hasarları önler.
Gerekli önlemlerin alınması için kan ölçümü sonuçlarının ne anlama geldiğini bilmek gerekir.
Ölçüm sonuçlarını anlamı : 8 ile 12 saat uykudan sonra aç karına parmak ucundan veya damardan kişilere yapılan kan testi Sonucu 70- 99 mg/dl. Normal, 100-125 mg/dl Prediyabet ( Gizli şeker ),
126 mg/dl. den daha yüksek olunca DİYABET tanısı konur.
Tok karına ise ilk lokmadan 2 saat sonra yapılan kan şekeri testinde 139 mg/dl altında ise kan şekeri normal, 140-199 mg/dl arası prediyabet ( gizli şeker ), 200 mg/dl den daha yüksek ise diyabet tanısı konur.
Prediyabette bilinçli beslenme ve düzenli egzersiz diyabet ve diyabetin organlara yapacağı zararlardan korur.
Farkına varıldığı anda, Ani kan şekeri düşmeleri ve yükselmelerinin erken saptanması, tedavisi ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Diyabetlinin öz yönetim eğitimine yardımcı olur. Beslenme, egzersiz ve uygulanan tedavinin kan şekeri düzeylerine etkisini gösterir ve daha erken müdahale sağlar.
İleri dönem sağlık sorunlarının geciktirilmesi ya da önlenmesini sağlar. Hastanede yatış sıklığı ve yatış süresini azaltır. Diyabetin tedavi maliyetlerini azaltır. Daha esnek ve güvenli bir yaşam sağlar. Diyabetliyi diyabetiyle güçlendirir..
Kan şekeri sonuçlarına göre yapılacak müdahalelerle alınacak tedbirlerlerin öngördüğü yaşam tarzı değişikliğinde tedaviler, kişilerin bünyesine uygun, verilen eğitimlerde öğretilen bilgiler ışığında, uzman doktor, hemşire, beslenme uzmanı, fizyoterapist ve psikologların önerdiği şekilde, kan şekeri sonuçlarının gerektirdiği programların hazırlanması ve uygulanması, diyabetlileri daha sağlıklı yaşama kavuşturmakla, organ hasarlarından koruyan bir yaşama hazırlamış olur.
Bilinçli ve düzenli beslenme ve düzenli egzersizler, önerilen ilaçlarla yüksek kan şekeri kontrol altına alınır. Kan şekeri yüksekliği kontrol altına alınmazsa insülin tedavisi başlar”dedi.