Hormonlar vücudun orkestra şefleri

Hormonlar vücudun orkestra şefleri

Hormonlar vücudun orkestra şefleri
SAĞLIK 28.03.2025 13:57:26 200 0

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, hormonların insan vücudu için öneminden bahsederek, yaşlanma sürecinden en çok etkilenen hormonları paylaştı.

İSTANBUL (İGFA) - Yeterli desteğin ve özenin gösterilmediği durumlarda tembel, hantal ve metabolizması yavaşladığı için kilo veremeyen bir vücudun bizi beklediğini hatırlatan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, “Büyüme hormonumuz azaldığı için gençlik iksirimizi kaybediyoruz, cinsiyet hormonlarımız azaldığı için cinsel isteğimiz yerle bir oluyor. Genellikle 45-50 yaş aralığından sonra başlayan bu hormonal değişimler yüzünden kemik yoğunluğunda azalma, kas kaybı ya da bağışıklığın zayıflaması gibi birçok biyolojik değişim ortaya çıkıyor” dedi.

HORMONLAR YAŞLANMAYLA BERABER DÜZENSİZLEŞİYOR

En çok şikâyet edilen konulardan biri olan yağ birikiminde, hormonların rolünün çok büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Fulya Akın, “Özellikle kan şekeri seviyesini dengeleyen insülinin, beyne tokluk sinyali gönderen leptinin ve strese verilen tepkiyi düzenleyen kortizolün aşırı yükselmesi yağ birikimini tetikleyebilir” açıklamasında bulundu.

Yaş ilerledikçe, hormonal sistemde bazı değişimlerin yaşanmasının çok doğal olduğunu ve birçok yaşa bağlı sağlık sorununun temelinde bu durumun yattığını paylaşan Akın, yaş almaktan en çok etkilenen hormonları sıraladı:

Östrojen ve progesteron: Menopoz dönemine girilmesiyle birlikte östrojen ve progesteron seviyeleri önemli ölçüde azalır. Bu durum sıcak basması, uyku bozuklukları, kemik yoğunluğunda azalma ve kardiyovasküler hastalık riskinin artması gibi sorunlara yol açabilir.

Testosteron: Erkeklerde yaşla birlikte azalan testosteron üretimi; kas kütlesi kaybı, enerji düşüklüğü, cinsel isteksizlik ve ruh halinde dalgalanmalara sebep olabilir.

Kortizol: Kronik stres ve yaşlanma, kortizol seviyesinin sürekli yüksek kalmasına neden olur. Kortizol uzun vadede bağışıklık sistemini baskılayarak iltihaplanmayı artırabilir ve kilo alımına zemin hazırlayabilir.

İnsülin: Yaşla birlikte azalan insülin duyarlılığı; metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklara yatkınlığı artırır.

Tiroid: Yaşlanma sürecinde tiroid fonksiyonları da yavaşlar. Bu durum metabolizmanın yavaşlamasına, enerji düşüklüğüne ve kilo artışına davetiye çıkarır.

Haber Kaynak : igf
Anahtar Kelimeler: hormonlar vücudun orkestra şefleri

İlginizi Çekebilir

Kalp Sağlığı Haftası’nda uzmandan uyarı

Makat çatlağına 6 doğal çözüm

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE YOĞUN BAKIM HASTASINDA FİZYOTERAPİ UYGULAMALARI SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

ÜROLOJİ UZMANI PROF. DR. SAKIP ERTURHAN, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

Kanserde genetik haritalama tedavi başarısını yükseltiyor

Akciğer kanseri için belirli kişilerde yıllık tarama şart

Bu tür pozisyonlar fıtığa neden oluyor!

Severek yapılan egzersizler, stresle başa çıkmanın anahtarı!

Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!

Çalışanlar en çok psikolojik danışmanlık hizmeti aldı

8 soruda diyabet testi!

Çocuklarda büyüme ağrısına dikkat !

Glokom nedir? Nelere dikkat edilmeli?

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

C vitaminin 5 faydası... Sigara ve stres C vitamini ihtiyacını artırıyor